Jak dieta powinna się zmieniać wraz z wiekiem?

Sposób redukcji masy ciała z całą pewnością powinien być dopasowany do naszego wieku- inny rodzaj diety będzie odpowiedni dla osób przed 20 rokiem życia, a inny dla osób, które przekroczyły 50 rok życia. Największa różnica jest przede wszystkim zauważalna w tym, że wraz z wiekiem zwalnia metabolizm organizmu i coraz trudniej jest zrzucać nadmiarowe kilogramy. W przypadku osób bardzo młodych należy uwzględnić fakt, że organizm stale jeszcze się rozwija, a w przypadku osób starszych należy wziąć pod uwagę ewentualne choroby i dolegliwości. Wiek a dieta- co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tej zależności?

Dieta osób młodych

Niezależnie od wieku, proces redukcji tkanki tłuszczowej opiera się tak naprawdę na jednej, kluczowej sprawie- na wejściu w deficyt energetyczny. U osób młodych procesy metaboliczne są na najwyższych obrotach, co oznacza, że tkanka tłuszczowa będzie się spalać łatwiej. Bez trudu zachodzi również w organizmie proces lipolizy, czyli rozpadu tkanki tłuszczowej. Młodszym osobom prościej też o odpowiednią dawkę ruchu, która powinna zostać bezwzględnie wprowadzona i utrzymana na stałym poziomie. Bardzo często mamy tutaj do czynienia z kształtowaniem czy też „z prostowaniem” złych nawyków żywieniowych. Ustalony, zdrowszy styl życia warto zachować na dalsze, dorosłe życie. Ważne jest też skontrolowanie poziomu hormonów, chociażby hormonów tarczycy TSH.

Dieta osób około 30 roku życia

Po przekroczeniu tego wieku bardzo często można zauważyć lekkie spowolnienie procesów metabolicznych, dodatkowo może pojawić się spowolnienie procesów regeneracji organizmu po wysiłku. Bardzo często osoby, które wcześniej nie miały większych problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała nagle zaczynają dostrzegać u siebie dodatkowe kilogramy. Może to być też związane z tym, że zmienia się styl życia na bardziej ustabilizowany i niestety- często jest w nim znacznie mniej spontanicznej aktywności fizycznej, co również może skutkować nadwagą.

Jeśli chodzi o dostosowanie diety do wieku- bardzo pomocna może być wizyta u dietetyka, gdzie specjalista będzie w stanie ułożyć nam jadłospis dopasowany do naszych indywidualnych potrzeb. Na pierwszą wizytę można umówić się w sieci gabinetów dietetycznych Projekt Zdrowie na stronie projektzdrowie.info. Dieta powinna uwzględniać charakter naszej pracy oraz realnie to, ile czasu w ciągu tygodnia możemy poświęcić na aktywność fizyczną czy przygotowywanie posiłków.

Dieta po 40, 50 i 60 roku życia

Dieta osób w wieku średnim oraz osób starszych nadal powinna być przede wszystkim lekkostrawna, zbilansowana i zróżnicowana. Na pewno warto wycofać z niej produkty wysoko przetworzone oraz cukry proste. Konieczne jest kontrolowanie poziomu glukozy we krwi oraz spożywanie posiłków, które nie będą powodowały zbyt dużych wahań cukru. Istotny jest też poziom cholesterolu- w diecie należy ograniczać tak zwany „zły cholesterol” na rzecz tego dobrego. Dobrą praktyką jest ograniczanie soli oraz alkoholu.

https://projektzdrowie.info/